"Boerenschuren aan 't Gein"

Dit schilderij (50 x 40) is in de crisisjaren in Amsterdam als onderpand aangeboden aan de Bank de Bary die daarin niet was ge´nteresseerd. Vervolgens is het gekocht door de portier van die bank. Deze was getrouwd met een zus van de grootmoeder van moederszijde van de huidige eigenaar. Tegelijkertijd werd ook een schilderij met bloemen van Van der Burg verkocht. Het ligt daarom niet erg voor de hand dat de verkoper Th Braskamp was (of Van der Burg).
Volgens de eigenaar is er een eerder werk van de schilder Jongkind met dezelfde voorstelling, hoewel hij niet denkt dat het na is geschilderd.
Op het spoor gekomen via een advertentie op 17-11-1993 door mijn dochter geplaatst in De Telegraaf.
Zie ook "Loosdrechtse plas".
In 2010 dook een soortgelijk schilderij op: Boerderij aan 't Gein.

      
Het rechterschilderij werd aangeboden op MARKTPLAATS.NL. De voorstelling op beide schilderijen is duidelijk hetzelfde. Nageschilderd van dezelfde bron?
Commentaar van de eigenaar van Th Braskamp: "De locatie waar het schilderij gemaakt is, moet een bekende plaats zijn aan het riviertje Het Gein. Het schilderij van Jongkind was in het bezit van een schilder die in Bennekom aan de Vossenweg woonde. Ik heb dat schilderij toen gezien. De bomen waren veel lager, wat ook klopt omdat Jongkind zo'n 50 jaar eerder leefde. Het schilderij wat op marktplaats wordt aangeboden lijkt mij later gemaakt dan dat van ons."


bron: prentbriefkaart ter gelegenheid van de Jongkindtentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag, 11 oktober 2003 t/m 18 januari 2004.
Van het bewuste schilderij van Jongkind (1819-1891) heb ik geen afbeelding beschikbaar. Het aquarel hiernaast is in het bezit van het Gemeentemuseum in Den Haag en draagt als titel "Hollands landschap". Qua compositie lijkt het op het schilderij van Th Braskamp. Jongkind heeft aan het begin van zijn schildersbestaan vooral rond Rotterdam geschilderd. Veel zeilschepen en veel landschappen. Hij heeft vele malen de Schie vereeuwigd. Later is hij naar Frankrijk vertrokken en schilderde in Honfleur.