"Boerderijtje met boerin met takkenbos"

Dit kunstwerk (50x40) is eigendom van de vader van één van mijn collega's die erachter kwam dat ik kunstwerken van Th Braskamp verzamel. Het schilderij is gekocht door mijn collega's grootmoeder, in de jaren dertig, in Hilversum. Zijn vader: "Als je toen kunstschilder was, was je dat uit roeping en niet om geld te verdienen. Dan ging je langs de deur om te verkopen, en kijken of je toch nog wat inkomen had. Waarschijnlijk kwamen deze jongens uit Amsterdam, en gingen op zoek naar kopers in het Gooi."
Zijn vader is ook in bezit van "Drommedaris in Enkhuizen".

In 2024 kreeg ik een foto toegestuurd van een schilderij van W. van Oort dat sprekend lijkt op "Boerderij met boerin met takkenbos".

        

Het verschil zit met name in de roeiboot die op het schilderij van W. van Oort staat. Misschien zijn beide schilderijen geïnspireert op hetzelfde voorbeeld zoals dat mogelijk ook bij "Witte boerderij met kippen" het geval is. Kijkend op internet is dit duo schilderijen het enige paar dat echt op elkaar lijkt. Overigens lijken alleen stijl en onderwerpen van Willem van Oort en die van Th Braskamp op elkaar, maar zijn de plaatjes toch verschillend.
Volgens een discussie op het forum van de Museumserver waren er een vader en zoon Willem van Oort. De zoon was geboren in 1907 in Amsterdam en ging voor (en misschien ook tijdens) WOII met schilderijen langs de deur. De discussie begint in 2010, inmiddels lang geleden dus, en het spoor natrekkend heeft geen nieuwe gezichtspunten opgeleverd.